Megszületett a világrekord!

2015. július 08. 09:10 - Nagy Sándor István

Szeretett Bici nénink 2015. június 28-án megdöntötte Capablanca nem hivatalos világrekordját, 13. 662 lejátszott szimultán sakkpartival új világrekordot állított be. Bici néni tehát betartotta 13.600 partis ígéretét, amit 2011-ben a Sándor palotában tett Magyarország Köztársasági Elnökének. A kétnapos világrekord döntésről blogunk hamarosan részletgazdag bejegyzésben számol be, addig is álljon itt egy rövid mozgóképes összefoglaló a rendezvényről.

Szólj hozzá!

Karnyújtásnyira a cél! Vasárnapra új világrekord születhet!

2015. június 25. 09:31 - Nagy Sándor István

Hétvégén ismét a Hajógyári sziget vendége volt az ország legidősebb sakkmesternője, hogy a Gyerek Sziget programra látogató szülők és gyermekeik partnereként tovább haladjon a világrekord felé vezető úton. A két napos rendezvényen (június 20-21) ez úttal Bici néni barátnője és korábbi csapattársa, Krizsán Edith olimpiai bronzérmes magyar bajnok, nemzetközi sakkmester volt jelen, hogy a világrekord születése felett bábáskodjon, a szakmaiságra felügyeljen. A 87 éves vitéz Sinka Brigitta az előzetesen meghirdetett ebédszünetet ismételten kihagyta, és reggel tíztől este hét óráig megállás nélkül, folyamatosan szimultánozott. Volt is partnere bőven, hiszen a hétvégén fantasztikus teljesítményt nyújtva közel 350 partival növelte játszmáinak számát. Brigitta néni vasárnap úgy hajtotta álomra a fejét, hogy már csupán háromszáz parti hiányzik, hogy beváltsa a Magyarságnak tett ígéretét, és ő legyen a szimultán sakk világrekordere. 

Hétfőn számos nemzetközi internetes hírportál, köztük a Discovery, a Yahoo, és a The Business Times elismerő és terjedelmes cikket közölt a mi Bici néninkről. Nyugodt szívvel mondhatjuk most már, hogy nem csupán az ország, de lassan az egész világ figyelemmel kíséri a magyar világrekord elérésének állomásait. Brigitta néni ezen a héten még online, megnövelt virtuális asztalszámmal, 4G hálózatos játékával is megörvendeztette a sakkozni vágyókat, csütörtökön 13:00-18:00-ig pedig élőben, az Erzsébet téri Akváriumba hívja leendő partnereit. 

Már csak kettőt kell aludni, és szombat-vasárnap (június 27-28), a Kiskegyed Élményhétvégén Brigitta néni elérheti célját. A városligeti napozóréten, a Telekom 4G sakk sátrában mindkét nap reggel tíztől este hatig várja a sakkozni vágyókat. Bici néni úgy kalkulál, ha sok jó szándékú ember eljön -gyermek és felnőtt egyaránt- most együtt megdönthetik Capablanca rekordját. A siker érdekében számos ismert színész és sportoló is részt vesz a szimultánon.

Ha eddig nyomon követte a rekord történetét, de még nem tette próbára magát Bici nénivel, jöjjön el és játsszon Ön is vele a hétvégén! Ha már játszott valaha, akár kisgyermekként Bici nénivel, jöjjön el és tegye meg még egyszer! Kedves Olvasó! Legyünk mindannyian részesei egy grandiózus álomnak és tegyünk azért, hogy Magyarország egy újabb világrekorddal büszkélkedhessen!

Bici néni már lépett. Közel 70 év munkája a bizonyíték erre. Most mi jövünk........

 

1 komment

Bici néni a Gyerek Szigeten!

2015. június 18. 08:37 - Nagy Sándor István

Vitéz Sinka Brigitta sakkmesternő 151 táblás szimultánt adott a Gyerek Sziget 2015 fesztivál keretében. A nagyszámú érdeklődő- akik között nem csupán gyerekek, de felnőttek is jócskán akadtak- a Telekom sátorban mérhette össze sakk tudását a 87 éves mesternővel. Bici néni kitartását semmi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy június 13-án szombaton, délelőtt 10 és este 18 óra között, szinte egyetlen perc pihenő nélkül, folyamatosan sakkozott a versenyzőkkel. Példaértékű volt látni, milyen tisztelettel, csodálattal és érdeklődéssel fordult a legfiatalabb korosztály, a náluk közel nyolcvan évvel idősebb Bici nénihez!

A kiváló hangulatú eseményen Varga Zoltán nemzetközi sakknagymester volt Brigitta néni segítségére, aki a verseny szakmaiságáért felelt, valamint szükség esetén az állások kiértékelésében is közreműködött. A nagymester elmondta, bámulatosnak tartja Brigitta néni fizikai és szellemi teljesítményét.

Minden versenyző szokás szerint Bici néni kézzel készített ajándékai közül választhatott, de a rekordot segítő Telekom is folyamatosan ajándékok sorával gazdagította az érdeklődőket. Nem lesz ez másképpen ezen a hétvégén sem, ugyanis szombaton és vasárnap (június 19-20) ismét a Gyerek Szigetre látogat Bici néni, ahol reggeltől estig várja majd a kihívást keresőket.

Az elmúlt szombaton Bici néni szimultán partijainak száma megközelítette a tizenháromezret. Segítsünk neki, hogy a hétvégét követően már csak karnyújtásnyira legyen a 13.600 partis álom!

Szólj hozzá!

Már online játékosokat is vár a sakklegenda!

2015. június 11. 10:56 - Nagy Sándor István

Vitéz Sinka Brigitta 87 éves sakkmester fejébe vette, hogy ő lesz az az ember, aki a legtöbb igazolt sakk szimultán partit játszott a világon. A Guinnes rekordok könyvébe kerülésen túlmenően Bici néni Hazájának, Magyarországnak is szeretne dicsőség szerezni ezzel az egyedülálló egyéni teljesítménnyel. A rekord eléréséhez 13.600 lejátszott szimultán partira van szükség, mivel a kubai sakklegenda, Raul Capablanca nem hivatalosan ugyan, de 13.545 partit vallott magáénak a 20. század elején.

Az ország Bici nénije ez idáig rengeteget utazott és cipekedett sakk készleteivel országszerte, hogy szimultán versenyeivel megörvendeztesse a sakkbarátokat, azonban nemrég jött egy lehetőség, amivel hamarabb elérheti álmát, mint gondolta. Az ország legnagyobb telekommunikációs cége, a Telekom felkarolta Bici néni törekvését, és saját szimultán applikáció fejlesztésével, a szuper gyors 4G-s hálózaton keresztül lehetővé tette, hogy a sakkmesternő otthonából, élő videó közvetítéssel kísérve szimultán partikat adjon a kihívást keresőknek. Június hónapban több alkalommal is lehetőség nyílik arra, hogy a vállalkozó kedvűek megmérettessék magukat a sakklegendával.

A 4gsakk.hu oldalon regisztrált játékosoknak június 5-én 22, míg június 6-án 23 partis szimultánt adott Bici néni. Elmondása szerint nagyon jól teljesítenek a jelentkezők és külön öröm számára az óriási érdeklődés és segítő szándék, amit a játékok közben tapasztal. Ezért is folytatja rendíthetetlenül a szimultánozást, legközelebb június 11-én, csütörtökön 17-20 óra között várja online az érdeklődőket.

Már kevesebb, mint ezer parti hiányzik, jöjjenek, játszanak, és segítsenek Bici néninek, hogy beteljesüljön az álma!

2 komment

Vitéz Sinka Mátyás öröksége, avagy egy világrekord kezdetének története

2015. június 04. 07:32 - Nagy Sándor István

Díszpolgári és vitézi cím, állami kitüntetések, Príma díj, magyar és Guinnes-rekord kísérlet. Vitéz Sinka Brigitta, az ország Bici nénije 83 éve tartó sakkozói pályafutása során gazdag életutat járt be és számos magas szintű elismerésben részesült. Évtizedeken keresztül ellenszolgáltatás nélkül, ingyen végezte sakk szimultán szervezői tevékenységét, közben elszántan kutatta és "pályára állított" számos ifjú tehetséget. Szimultánjai során mindenkoron a karitatív szellem érvényesült, hiszen nem csupán ingyen adta szimultánjait, hanem ő maga ajándékozta meg sakkpartnereit apró, kézműves figyelmességekkel, melyeket Bici néni fáradhatatlanul készít szabadidejében. De honnan ered ez a hihetetlen erő, kitartás és a közösségért való tenni akarás, ami Sinka Brigittát jellemzi?

Sinka Brigitta pályafutásában jelentős szerephez jut a békésszentandrási tanyavilágban kapott családi nevelés, azon belül is édesapja, vitéz Sinka Mátyás személyisége. Brigitta néni édesapja az első világháborúban az olasz fronton harcolt géppuskásként, kiemelkedő bátorságával kitűnt társai közül, hősies helytállásáért az alábbi kitüntetésekben részesült: Károly csapatkereszt, Bronz Vitézségi Érem, II. osztályú Ezüst Vitézségi Érem, I. osztályú Vitézségi Érem, valamint Sebesülési Érdemérem toroklövés elszenvedéséért. A hadseregből szakaszvezetőként leszerelő Sinka Mátyást vitézzé avatták, ezzel felvették a Vitézi Rend tagjainak sorába. Az 1920-ban megalakított Vitézi Rend tagja olyan feddhetetlen jellemű ember lehetett, aki a háborúban az ellenség előtt tanúsított hősies helytállásával kitűnt és ezért meghatározott szintű kitüntetéseket nyert el.

Vitéz Sinka Mátyás földművesként élte tovább mindennapjait, megházasodott, elvette feleségül Bici néni édesanyját, Szécsi Brigittát. Gyermekeiket mindig a közösségért való tenni akarásra nevelték, nem lehet véletlen, hogy Bici néni édesapja saját pénzén iskolát építtetett a Békésszentandrás környéki tanyavilág gyermekei számára. Nem csupán a karitatív szellemet, hanem a sakk szeretetét is édesapjától örökölte Brigitta néni. Sinka Mátyás szenvedélyes sakkozó volt, a kandalló tüzénél szinte minden nap a fekete-fehér táblát bújta partnereivel. Bici néni már 3 éves kora körül ott sündörgött a tábla körül és a leütött figurákat babaruhákba öltöztette. Később, amikor édesapja barátai nem értek rá sakkozni, őt kérte meg, játsszon vele. Amikor a földműves életmóddal járó teendők engedték édesapja sakkozni tanította az egyre erősebb játékossá váló Bici nénit, míg végül fiatal tinédzserként legyőzte a falu legendásan jó versenyző plébánosát. Ezt követően egy veterán katona, földműves lánya elindult azon az úton, amit ma már sokan ismernek, és ami egy világrekordhoz vezeti az egykori békésszentandrási kislányt.......

Szólj hozzá!

Bici néni kézzel készített ajándékokkal kedveskedik sakkpartnereinek!

2015. május 29. 07:00 - Nagy Sándor István

Vitéz Sinka Brigitta- az ország Bici nénije- 83 éve tartó sakk sportolói karrierje során mindig is fontosnak tartotta a fiatal tehetségek felkutatását, ösztönzését. Amikor gyerekek részére sakk szimultán partikat kezdett adni és szervezni, belátta a motiváció szükségességét és úgy döntött, valamennyi sakkpartnere részére ajándékot fog átadni a lejátszott parti végén. Évtizedekkel ezelőtt jött a gondolat, és a mai napig siker koronázza: Bici néni, amikor éppen nem a szimultánokkal van elfoglalva, otthonában, a saját maga által vásárolt alapanyagokból, saját ötletei alapján különböző, kézzel készített könyvjelzőket, brossokat és kitűzőket gyárt. Ezeket egy nagy dobozba gondosan elhelyezi, és minden sakk szimultán parti alkalmával a regisztrációs asztalnál helyezi el jól látható helyen. Ha vége egy sakkpartinak, minden játékos saját maga válogathat a szebbnél szebb ajándékokból: Győzelem esetén 3, döntetlen eredmény esetén 2, vereség esetén pedig 1 ajándék jár Bici néni sakkpartnereinek. Szokták mondani, hogy a sakk kreativitásra nevel, Bici néni és ajándékai is csak ráerősítenek erre a közhiedelemre, hiszen a sakkmesternő legalább 20-30 féle ajándékot tervezett, és tervez a mai napig is, hogy bőségesen legyen miből válogatni a játékosoknak.

A varázslatos emléktárgyak közül a kedves olvasó is hamarosan választhat, ha ellátogat Bici néni következő szimultán partijaira, és részt vesz a nem mindennapi világrekord megdöntésében!

6 komment

Hajdú-Bihar megyében járt a sakkmesternő

2015. május 25. 15:31 - Nagy Sándor István

Világrekord-segítő sakktúra volt Hajdú-Bihar megyében vitéz Sinka Brigittával!

Mindenki Bici nénije Hajdú-Bihar megyébe látogatott Május 15-17 között. A szimultán turné keretében Ebesen, Hajdúszoboszlón és Debrecenben is megfordult, a három településen összesen 161 szimultán partit játszott. A részletes beszámoló a linkre kattintva érhető el.

Szólj hozzá!

Bici néni már a Blikkben is nyilatkozik!

2015. május 13. 09:14 - Nagy Sándor István

A Blikk által készített újságcikk

Mostanában rengeteg újságcikk születik mindenki Bici nénijéről, vitéz Sinka Brigitta sakkmesternőről, aki legutóbb Telkiben játszott szimultánt, 41 partival gazdagítva világrekord-kísérletét.

Néhány napja a Blikk országos napilap jelentetett meg írást a 87. éves sakklegendával, mely a linkre kattintva olvasható.

Szólj hozzá!

Játssz egy partit Bici nénivel! Hamarosan az interneten is!

2015. május 04. 23:35 - Nagy Sándor István

Bízd rá magad a 4G-re és játssz egy partit Bici nénivel!

Vitéz Sinka Brigitta, mindenki Bici nénije korát meghazudtoló módon igyekszik elsajátítani a modern technika nyújtotta vívmányok használatát. Ahhoz, hogy távoli városok érdeklődő játékosai is elérhessék őt, új utat nyit a szimultán rekordjának történetében. Hamarosan interneten, azaz online is ringbe szállhatnak a szimultán játékosok, akik élő egyenesben játszhatnak Brigitta nénivel egy különlegesen új, interaktív fejlesztésnek köszönhetően. Jelentkezz be tabletről, okostelefonról, laptopról vagy asztali számítógépről, és légy részese a szimultán világrekordnak! Brigitta néni online szimultánjaira jelentkezni és bővebb információért ellátogatni az alábbi oldalra érdemes:

http://4gsakk.hu/

1 komment

Bici néni és a rekordkísérlet! Televíziós reklám a világrekorder sakkmesternővel!

2015. május 03. 21:34 - Nagy Sándor István

Azok örömére, akik bizonyos időközönként nyomon követik vitéz Sinka Brigitta, azaz Bici néni rekordkísérletét, álljon itt ez a link, amely ahhoz a televíziós reklámhoz vezet, amelyet mostantól láthatunk valamennyi tv csatornán. Egy értékes ember ötletes reklámban. Bici néni, mi szurkolunk!

Szólj hozzá!

Díszpolgári versenyek

2015. április 30. 01:59 - Nagy Sándor István

2011 novemberében vitéz Sinka Brigitta  szülőfaluja, Békésszentandrás történetének harmadik díszpolgára lett. A falu nem csupán gyermekkorának szép emlékű helyszíne, hanem az a hely, ahol Brigitta néni megtanult sakkozni, ahol az első lépéseket tette a profi sportolói karrier felé. Békésszentandrás mindig is különleges helyen lesz Brigitta néni szívében. A település vezetői, lakói, sakkozói, de különös képpen a Békéssy János Helytörténeti és Hagyományőrző Egyesület és a Brigitta néni édesapjának nevét viselő vitéz Sinka Mátyás Alapítvány rengeteg versenyt szervezett a falu büszkeségének, hozzájárulva a világrekord eléréséhez. Itt érte el Bici néni játszmái sorában a bűvös tízezres számot, és ez az a település, ahová bármikor szívesen ellátogat, ha hívják. Márpedig gyakran hívják! Az elmúlt egy esztendő során 2014 nyarán a helyi Református Egyház, míg decemberben a Hagyományőrző Egyesület szervezésében láthattunk szimultánt vitéz Sinka Brigittától. Az események során több, mint félszázzal gazdagodott a díszpolgár világrekordja. Reméljük, az eddigiekhez hasonlatosan 2015 sem múlhat el díszpolgári szimultán nélkül!
brigitta_neni_1.JPG

 

Szólj hozzá!

Székesfehérvár is kiveszi a részét a világrekordból

2015. április 30. 01:48 - Nagy Sándor István

Bici nénit szimultán pályafutása során számos településre látogatott el, hogy az érdeklődő ellenfeleivel megmérkőzzön. Az emberöltőnyi idő alatt voltak olyan települések, ahol csupán egy alkalommal nyílt lehetősége játszani, de akadtak olyan városok, falvak is, amelyek többször is visszavárták a csodálatos sakkmesternőt. Ilyen város Székesfehérvár is, amely Bici néni fogadott testvérének, és hűséges rekord/versenyadminisztrátorának, Erdei Eszternek az otthona.

Brigitta néni az elmúlt időszakban több alkalommal is elfogadta Székesfehérvár meghívását, így 2014.május 20-án és 2015.  február 26.-án a Szent Imre Általános Iskolában adott több, mint száz táblányi szimultánt! Brigitta szimultán rekordja során itt adta idén a legtöbb táblás versenyét, tavaly májusban ugyanis összesen 227 fő ült le asztalához.

Legutóbb idén április 16-án a fehérvári Zentai Úti Általános Iskola tanulói találkozhattak az élő legendával, amikor is előkelő 88 partival gazdagodhatott a rekord. A szeretetteljes fogadtatásnak köszönhetően Bici néni a jövőben is szívesen tér vissza a Fejér megyei településre.

brigitta_es_az_iskolasok.jpg

Szólj hozzá!

Interjú a Tábla Királynőjével!

2015. április 30. 00:42 - Nagy Sándor István

Terjedelmes hosszúságú interjút közölt a mai este során az Index vitéz Sinka Brigittával. A beszélgetés során nem csupán a múltról, de a jövőbeli tervekről is szó esik, valamint Brigitta néni pályatársai, sporttársai is megszólalnak.

Az interjú az alábbi linken érhető el:

http://sportgeza.hu/sakk/2015/04/29/88_evesen_vilagrekordert_harcol_bici_neni/

img_20131024_124947.jpg

Szólj hozzá!

Bici néni folytatja!

2015. április 12. 23:14 - Nagy Sándor István

Az idén a 88. életévébe lépő vitéz Sinka Brigitta nem tétlenkedik, és tovább küzd a világrekord felé vezető úton! Kirobbanó energiával veti magát bele továbbra is újabb szimultánok szervezésébe. 2014-ben érdeklődő játékosok százai több helyen is találkozhattak Bici nénivel. A sakkmesternő megfordult többek között Békésszentandráson, Székesfehérváron (http://feol.hu/sport/a-87-eves-mesterno-200-tablas-szimultanja-a-fehervari-szent-imre-iskolaban-1681973), a Budapest II. kerületében található Móricz Zsigmond Gimnáziumban és Lakiteleken is (http://www.lakitelek.hu/nepfoiskola/index.php?option=com_content&view=article&id=1628:veget-ert-a-sakktalalkozo&catid=20:hirek&Itemid=40).

Brigitta néni immáron 12.067 játszmával büszkélkedhet, már "csupán" kevés hiányzik, hogy elérje a kubai Capablanca 13.545 játszmás világrekordját. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, újabb szimultánok alkalmával Bici néni rendületlenül küzd és várja az érdeklődő sakkbarátokat nemtől és korosztálytól függetlenül. Az elkövetkező időszakban az alábbi helyen találkozhatunk a sakkmesternővel:

http://www.dehir.hu/sport/debrecenben-szimultanozik-a-87-esztendos-sakkmesterno-aki-vilagrekordra-keszul/2015/03/27/

http://www.bkmsakk.hu/torna/x_bacs/adat/sv150501.pdf

Oldalunk ezekről és a további rendezvényekről is folyamatosan közöl majd képes beszámolót.

brigitta_folytatja.jpg

Fotó: Balogh Róbert

Szólj hozzá!

Szarvasi szimultán!

2013. december 29. 17:56 - Nagy Sándor István

Brigitta néni tiszteletét tette a szarvasi Benka Gyula Evangélikus Általános iskolában, ahol a diákokkal sakkszimultán partit játszott. A 86 éves sakkmesternő, aki időközben túl van a 11.000 játszmáján, több tucat gyermekkel ismertette meg a sakk szabályait és szeretetét. Brigitta néni példaértékű életével, teljesítményével szeretné ösztönözni a gyerekeket, ráadásul a jó tanáccsal is szolgált nekik: "Ezt a sportot még 86 évesen is játszhatjátok!".

Az eseményről videóbeszámoló az alábbi linken tekinthető meg:

http://www.szarvasihet.hu/2013/12/20/szarvasi-hirado-2013-december-20/

Szólj hozzá!

A zuglói rendőrkapitányságon folytatta világrekordját a sakkmesternő!

2013. december 04. 23:27 - Nagy Sándor István

Sinka Brigitta, Príma-díjas sakkmesternő a BRFK XIV. kerületi Rendőrkapitányságon folytatta sakkszimultán világrekord-kísérletét. Brigitta néni igazolt szimultánjainak a száma 2011-ben elérte a bűvös tízezret, de álma, hogy az eddigi világrekorder, Capablanca 13545 játszmáját is túlszárnyalja. A 86 éves Sinka Brigitta hihetetlen energikussággal vetette bele magát a játékba, mely során a zuglói rendőrök, kerületőrök és polgárőrök voltak kihívói. A  november 22-én megtartott rekordkísérlet kezdetén dr. Dragon Sándor ezredes, kerületi rendőrkapitány köszöntötte a sakkmesternőt, majd izgalmas partit játszottak a kétszeres olimpikonnal. Zugló rendőri vezetője nyilatkozatában elmondta, fontosnak tarja, hogy kollégái szellemileg is jól felkészültek  legyenek, egy ilyen sakkverseny pedig remek elmetorna a számukra. Az eseményen részt vett Csom István olimpiai bajnok, nemzetközi sakknagymester is, aki nemrégiben vehette át Tarlós István főpolgármester úrtól a Pro Urbe Budapest díjat.  A rendezvény során Brigitta néni 27 partit adott, ezzel szimultánjainak a száma 10916-ra emelkedett. - Nagyon elégedett vagyok az eredménnyel, és külön öröm számomra, hogy olyan emberekkel játszhattam, akik az életünket is óvják. A játékosok közül egy győztest is köszönthettem egy rendőr őrnagy személyében! Nagyon szeretnék a többi kerületi kapitányságon is szimultánozni, de a legnagyobb öröm az lenne, ha a rendőri vezetőkkel is játszhatnék egyszer egy partit! –nyilatkozta Brigitta néni.

 

brigitta kép zugló.jpg

2013

Szólj hozzá!

Zuglói rendvédelmi dolgozókkal játszik Brigitta néni!

2013. november 20. 22:41 - Nagy Sándor István

A mindenki által "Bici néni"-nek becézett Sinka Brigitta  következő lépését a világrekord felé vezető úton a Zuglói Rendőrkapitányság épületében fogja megtenni. 2013.11. 22.-én pénteken, 13:00 órai kezdettel a 86 éves mesternő a Zuglói Rendőrkapitányság és a Zuglói Polgárőrség, Kerületőrség dolgozóival, vezetőivel méri össze tudását. Brigitta néni az elmúlt évek során már több alkalommal játszott polgárőr egyesületekkel, vidéki rendőrkapitányságok állományával, ám most elhatározta, hogy a budapesti rendvédelmi dolgozókat is kihívja egy izgalmas elmetornára. A Budapesti Rendőr-Főkapitányság XIV. kerületi Rendőrkapitányság szándékai szerint csupán az első helyszín, Bici néni szívesen asztalhoz ültetné a főváros valamennyi sakkozni szerető rendőrét, polgárőrét, kerületőrét. Sok sikert kívánunk a pénteki szimultánhoz, az eseményt követően a blogon képes beszámolóval jelentkezünk!

Szólj hozzá!

Brigitta néni visszatért! Károlis joghallgatókkal játszik a sakkmester!

2013. október 08. 00:50 - Nagy Sándor István

Sinka Brigitta sakkmesternő ismételten a sakktáblákhoz áll, hogy folytassa sakkszimultán rekordját.

Hosszabb ideig tartó betegségéből felépülve, a 86 éves Brigitta néni augusztusban a I.Kesztyűgyári Napok keretében folytatta világrekord kísérletét. 2013. október 24-én 09:00-13:00 közötti időben a sakkmesternő a Károli Gáspár Református Egyetem Állam-és Jogtudományi Kar épületében, a Tréninghét keretében fog szimultánozni a joghallgatókkal és az egyetem dolgozóival.

A rendezvényre természetesen minden érdeklődőt szeretettel várnak, és ahogyan azt a príma díjjas Brigitta nénitől megszokhattuk, minden játékos aki vállalkozik a rekordban való részvételre, Brigitta néni saját maga által kézzel készített gyönyörű ajándékai közül választhat.

Érdemes tehát ellátogatni október 24-én, és találkozni egy rendkívüli Emberrel a Károli Egyetemen.

A rendezvény programja az alábbi linken érhető el:

http://www.kre.hu/portal/index.php/9-hirek/347-kre-oszi-treninghet.html

 

Szólj hozzá!

Brigitta néni Világrekorder lett!

2011. november 27. 20:24 - Nagy Sándor István

2011.11.25-én vitéz Sinka Brigitta többszörös válogatott, 2-szeres olimpikon sakkmester valóra váltotta álmát, lejátszotta élete 10.000.!!!! igazolt sakk szimultán partiját. Ígéretéhez híven a világrekordra szülőfalujában, Békésszentandráson került sor. Péntek 16.00-tól kezdődő rekord szimultánt a Kőrös Művelődési Ház nagytermében tartották meg számos érdeklődő előtt. A teremben kiállítás volt látható Brigitta néni életútjából, kiérdemelt díjaiból, elismeréseiből, emléktárgyaiból. A "Nemzet büszkesége", a Köztársasági Arany Érdemkereszttel és Príma-díjjal kitüntetett "Bici" néni késő estig tartó szimultánja alatt átlépte a bűvös 10.000-es számot. A rekordnak számító játszmát egy rokonkisfiúval, Gazsó Márkóval játszotta.

Az ünnepi eseményen jelen volt számos helyi médium, akik áldozatosan rögzítettek minden egyes megmozdulást, lépés. A Magyar Sakkszövetség nevében Csom István olimpiai bajnok nemzetközi sakknagymester köszöntötte a hamarosan 84. születésnapját ünneplő Brigitta nénit. A sakkmesternő édesapjáról elnevezett vitéz Sinka Mátyás Alapítvány nevében Hrncsjárné Dorogi Mária elnök asszony egy gyönyörű "sakk-tortát" és egy kristály-emléktárgyat adott át Bici néninek. A vitéz Habsburg József Árpád osztrák főherceg, magyar királyi herceg főkapitány által vezetett Vitézi Rend nevében vitéz Csizmadia József Országos törzskapitány Brigitta néninek és fogadott testvérének, Erdei Eszternek évtizedeken keresztül végzett, áldozatos munkájukért, a Vitézi Rend Jubileumi Arany Érdemkereszt kitüntetést adta át.

 

 

 

 

 

 

Az este fénypontjaként Dr.Sebestyén István a Magyarországi Rekordok képviselője vitéz Sinka Brigitta részére átadta a rekordot tanúsító oklevelet.

Brigitta néni álma tehát teljesült,de a több évtizedes tevékenység még nem itt ér véget. A sakkmesternő szombaton Békésszentandrás polgármesterétől, Sinka Imrétől átvehette a Békésszentandrás díszpolgára kitüntetést, majd kijelentette, tovább folytatja a sakk szimultánok szervezését és a játékot, amíg él tovább népszerűsíti kedvenc sportját és tovább keresi az ifjú sakk-tehetségeket!

Brigitta néninek kívánunk hosszú életet, erőt, egészséget további munkásságához, reá pedig kérjük a Mindenható Isten áldását! Gratulálunk Bici néni! Megcsináltad!!

Szólj hozzá!

November 25-én Beteljesül Brigitta néni álma!

2011. november 20. 20:50 - Nagy Sándor István

2011.11.25-én 16.00-tól vitéz Sinka Brigitta szülőfalujában, Békésszentandráson valóra váltja álmát és megvívja 10.000. játszmáját! Az eseményre a falu művelődési ház-és könyvtárában kerül sor.A Jelenlegi 9962 játszma több, mint 50 vállalkozó kedvű játékosnak köszönhetően jövő pénteken kikerekedik. Ebből az alkalomból Békésszentandrás Önkormányzata sajtótájékoztatót tart majd a helyszínen. Az önkormányzat, a polgármesteri hivatal, a család és közeli barátok, köztük Sinka Ildikó, Hévízi Róbert, Hrncsjárné Dorogi Mária rengeteget tettek azért, hogy ez a nem mindennapi esemény csodálatos és méltó körülmények között történhessen meg.

A Guinnes rekordra ellátogatók kiállítást tekinthetnek meg Brigitta néni életútjából és megtalálhatják az arról szóló dokumentumfilm dvd-jét, továbbá számos érdekes program részesei is lehetnek! Természetesen a program részletei meglepetés részét képezik az odalátogatóknak. Az eseményen nagyszámú sajtóorgánum és médium is jelen lesz, továbbá ellátogat Brigitta néni segítői közül Csom István olimpiai bajnok nemzetközi sakknagymester is, valamint az egyedüli és jogfolytonos Vitézi Rend képviselői is.

Az este során átadásra került ünnepélyes keretek között a rekord igazolásául szolgáló oklevél is! Minden egyes játékos, aki játszik Brigitta néni utolsó nagy vállalkozásán, külön az alkalomra készült, sorszámozott emléklapot kap, valamint a sakkmesternő kézi készítésű ajándékát is hazaviheti.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk, legyünk ott minél többen Brigitta nénivel!

Szólj hozzá!

Megalakult a Független Nemzeti Filmalkotók Közössége, azaz az FNFK!

2011. október 09. 23:05 - Nagy Sándor István

 A "Tábla Királynője- 10.000 játszmával a csúcsig" című, Sinka Brigitta sakkmester rekordkísérletéről és életéről szóló életrajzi dokumentumfilm alkotógárdája megalakította a Független Nemzeti Filmalkotók Közösségét (továbbiakban FNFK). A csapat legújabb filmes produkcióiról egyenlőre az alábbi Facebook oldalon találhatnak naprakész információkat az érdeklődők:

http://www.facebook.com/fnfkweb?sk=info

A "Tábla Királynője" című filmből pedig az alábbi Youtube csatornán láthatnak egy kis ízelítőt:

http://www.youtube.com/fnfktube

Mindkét oldalt érdemes folyamatosan figyelemmel kísérni, mert napról- napra több kép, videó és információ kerül publikálásra az FNFK tevékenységéről.

fnfkwhiteblack.jpg

Szólj hozzá!

Brigitta néni újabb sikere a Spinoza étteremben!!!!

2011. október 09. 22:53 - Nagy Sándor István

 A Guinnes-rekordra törő sakkmesternő október 1-én a Spinóza Étteremben adott újabb szimultánt az érdeklődők és válogatott művészemberek részére. A VII. kerületi, Deák Ferenc tértől nem messze található Spinóza étterem színvonalas helyszíne és kedves vendéglátása méltó háttérként szolgált Brigitta néni nemes céljainak segítésére. Délelőtt 10 órától délután 16 óráig folyamatosan érkeztek a játékosok, érdeklődők Brigitta néni asztalaihoz. A játékosok között a legkisebbektől az idősebb korosztályt képviselőkig mindenki megtalálható volt, és olyan is akadt, aki többször is visszaült játszani. A partiban megfáradt vállalkozó kedvű résztvevők (köztük Holl János is) a játszmák után egy finom kávé vagy ízletes menü elfogyasztásával regenerálódhattak az étteremben, ahol még egy gyönyörű színházterem is megtalálható.

A válogatott kiválóságok között, aki Brigitta kihívói voltak, külön említést érdemel az Egri család, akik Püspökladányból utaztak fel kizárólag ebből az alkalomból a fővárosba. A család mindkét fiúgyermeke asztalhoz ült, a kis Egri Lacika, aki rendkívüli versenyeredményekkel büszkélkedhet, most is kiválóan teljesített, a sakkmesternő szerint ígéretes sakk karrier előtt áll!

Eredménytől függetlenül minden résztvevő a sakkmester által kézzel készített ajándékot választhatott a játszma és a találkozás emlékéül. A szimultán végére összesen 40-el emelkedett az aznap lejátszott szimultánok száma, így Brigitta aktuális állása a rekordkísérletben 9720-lett!!!!

Külön köszönet a kiváló szervezésért Krizsán Edit olimpiai bronzérmes sakkmesternek, és a rendkívül kedves vendéglátásért a Spinóza étterem vezetőjének és minden alkalmazottjának!

Brigitta néninek pedig gratulálunk és további sikereket kívánunk céljai eléréséhez!

 

 

Szólj hozzá!