Vitéz Sinka Mátyás öröksége, avagy egy világrekord kezdetének története

2015. június 04. 07:32 - Nagy Sándor István

Díszpolgári és vitézi cím, állami kitüntetések, Príma díj, magyar és Guinnes-rekord kísérlet. Vitéz Sinka Brigitta, az ország Bici nénije 83 éve tartó sakkozói pályafutása során gazdag életutat járt be és számos magas szintű elismerésben részesült. Évtizedeken keresztül ellenszolgáltatás nélkül, ingyen végezte sakk szimultán szervezői tevékenységét, közben elszántan kutatta és "pályára állított" számos ifjú tehetséget. Szimultánjai során mindenkoron a karitatív szellem érvényesült, hiszen nem csupán ingyen adta szimultánjait, hanem ő maga ajándékozta meg sakkpartnereit apró, kézműves figyelmességekkel, melyeket Bici néni fáradhatatlanul készít szabadidejében. De honnan ered ez a hihetetlen erő, kitartás és a közösségért való tenni akarás, ami Sinka Brigittát jellemzi?

Sinka Brigitta pályafutásában jelentős szerephez jut a békésszentandrási tanyavilágban kapott családi nevelés, azon belül is édesapja, vitéz Sinka Mátyás személyisége. Brigitta néni édesapja az első világháborúban az olasz fronton harcolt géppuskásként, kiemelkedő bátorságával kitűnt társai közül, hősies helytállásáért az alábbi kitüntetésekben részesült: Károly csapatkereszt, Bronz Vitézségi Érem, II. osztályú Ezüst Vitézségi Érem, I. osztályú Vitézségi Érem, valamint Sebesülési Érdemérem toroklövés elszenvedéséért. A hadseregből szakaszvezetőként leszerelő Sinka Mátyást vitézzé avatták, ezzel felvették a Vitézi Rend tagjainak sorába. Az 1920-ban megalakított Vitézi Rend tagja olyan feddhetetlen jellemű ember lehetett, aki a háborúban az ellenség előtt tanúsított hősies helytállásával kitűnt és ezért meghatározott szintű kitüntetéseket nyert el.

Vitéz Sinka Mátyás földművesként élte tovább mindennapjait, megházasodott, elvette feleségül Bici néni édesanyját, Szécsi Brigittát. Gyermekeiket mindig a közösségért való tenni akarásra nevelték, nem lehet véletlen, hogy Bici néni édesapja saját pénzén iskolát építtetett a Békésszentandrás környéki tanyavilág gyermekei számára. Nem csupán a karitatív szellemet, hanem a sakk szeretetét is édesapjától örökölte Brigitta néni. Sinka Mátyás szenvedélyes sakkozó volt, a kandalló tüzénél szinte minden nap a fekete-fehér táblát bújta partnereivel. Bici néni már 3 éves kora körül ott sündörgött a tábla körül és a leütött figurákat babaruhákba öltöztette. Később, amikor édesapja barátai nem értek rá sakkozni, őt kérte meg, játsszon vele. Amikor a földműves életmóddal járó teendők engedték édesapja sakkozni tanította az egyre erősebb játékossá váló Bici nénit, míg végül fiatal tinédzserként legyőzte a falu legendásan jó versenyző plébánosát. Ezt követően egy veterán katona, földműves lánya elindult azon az úton, amit ma már sokan ismernek, és ami egy világrekordhoz vezeti az egykori békésszentandrási kislányt.......

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sinkabrigitta.blog.hu/api/trackback/id/tr727516568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása