"Film készült vitéz Sinka Brigitta magyar sakkmester életéről"- Szent Korona Rádió cikke

2011. május 22. 12:10 - Nagy Sándor István

Vitéz Sinka Brigitta 83 éves sakkmester többszörös magyar válogatott játékos, országos és több mint 70 nemzetközi sakkverseny eredményes résztvevője.

 

Több mint 50 éves profi sakkozói pályája során számos hírességgel került kapcsolatba, (Bobby Fischer, Boris Spaskiij..) kalandos élete során több tízezer gyermek sakk szimultán versenyét szervezte meg. Brigitta néni jelenleg 9394 regisztrált és igazolt sakk játszmán van túl, és célul tűzte ki, hogy eléri a bűvös 10.000-es számot, így állítván be egyedüli világrekordot.

A békésszentandrási tanyavilágból származó magyar asszony már fiatal lány korában győztes játszmát vívott a falu plébánosa ellen, aki akkor Dél-Magyarország sakkbajnoka volt. Sakktudását édesapjával, vitéz Sinka Mátyással folytatott végeláthatatlan éjszakákon át tartó sakkjátszmák során és önmagát képezve szerezte meg. Sakkelméletet hivatalosan sohasem tanult. Az 50-es években a TSZ-esítés következtében a családi tanyát elveszítették, Brigitta pedig rákényszerült, hogy elhagyja szülőfaluját. A budapesti M.É.H vállalatnál helyezkedett el, de sportkarrierje mindig is elsőbbséget élvezett. Elhatározta, hogy a magyar ifjúsággal megismerteti a sakk szépségeit. A folyamatos nemzetközi, országos és válogatott szereplések mellett, a sportág népszerűsítésének érdekében,eleinte saját elhatározásból tömeges sakkszimultánokat kezdett szervezni a táborozó gyerekeknek országszerte. Gálfy bohóccal és Pataki Ferenc fejszámolóművésszel együtt gondoskodott fiatalok tízezreinek minőségi szórakoztatásáról.

Brigitta néni több mint három évtizedes élsportolói tevékenysége során mindig a legjobb 10 között végzett. A magyar mesternő korát meghazudtoló módon napjainkban is fáradhatatlanul ad sakk szimultánokat az ország minden pontján. Édesapja várományosaként 2006-ban a v.Habsburg József Árpád magyar királyi herceg, főkapitány által vezetett eredeti és jogfolytonos Vitézi Rend tagjává vált. Áldozatos és önzetlen sporttevékenységéért a Rend főkapitánya „Rendkívüli Okirat Dícsérő Elismerés”-ben részesítette.

Még 606 sakkjátszma van hátra az áhított 10.000-ig. Kalandos életéről, családjáról, világrekord-kísérletéről dokumentumfilm készült „A Tábla Királynője- 10.000 játszmával a csúcsig” címmel, melynek díszbemutatója a Művész mozi Chaplin termében lesz idén Június 6-án, 18.00-kor.

A filmben hangsúlyos szerepet kap Brigitta édesapjának,vitéz Sinka Mátyásnak I.világháborús viszontagságai, a Vitézi Rend, és az 50-es években bekövetkező tanyavilág-pusztulás.

Részletes program:
17.40- Kapunyitás, vendégek érkezése, regisztráció a sajtó számára
18.00- A Film "Emlékek élnek" című betétdalának videoklip premierje
18.05- Meglepetés fénykép és videoklip vetítés
18.15- Ünnepélyes megnyitóbeszédek
18.25- Sinkovits-Vitay András színművész, Csanádi Imre "Csillagforgó" című versét adja elő
18.35- Filmvetítés
19.20- Brigitta néni ünnepélyes köszöntése
19.25- vitéz Nagybaczoni Molnár Ferenc történetkutató
(aki egyben a film egyik szereplője is) "Tábornokok földje" és "Örökségünk a múlt" című köteteit dedikálja. Ez idő alatt lehetőség lesz Brigitta nénivel valamint a film készítőivel kötetlen beszélgetésre.
20.15- Zárás

( Szent Korona Rádió)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sinkabrigitta.blog.hu/api/trackback/id/tr842923363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása